Makaronowa z selerem i jajkiem
To idealny pomysł na wieczorne spotkanie ze znajomymi.
Składniki dla 4 osób:
Sałata:
- 10 dag makaronu spaghetti
- kilka gałązek selera naciowego
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 2 łyżki rodzynek
- papryka
- 4 jajka
- 4 liście sałaty
- sól
- pieprz
1. Rodzynki sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, osusz. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, przelej zimną wodą. Umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w niewielką kostkę, seler w plastry. Jajka włóż do zimnej wody i gotuj 10 minut od zagotowania się.
2. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj. Makaron, paprykę, kukurydzę, seler, rodzynki i dwa posiekane jajka połącz. Wlej sos. Gotową sałatkę wyłóż na półmisku udekorowanym sałatą. Na wierzchu układaj pozostałe jajka przekrojone na ćwiartki. Całość posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tuż przed podaniem sałatki polej ją sosem.
Czas przygotowania: około 40 minut