Makaronowa zapiekanka z cukinią
Łatwa do przygotowania i zdrowa zapiekanka to sprawdzony pomysł na obiad lub kolację na ciepło. Spróbuj, a na stałe zagości w twojej kuchni.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie (ok. 7 minut). Odcedź. Czosnek oraz chili oczyść, drobniutko posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórę, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij czosnek i chili. Dodaj mięso. Smaż, mieszając od czasu do czasu. Gdy się zrumieni, dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Zmniejsz płomień i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
2. Cukinię umyj, odetnij końce. Cebule obierz. Warzywka pokrój w plasterki. Podobnie podziel osączoną mozzarellę. Pomidorki umyj, potnij na pół.
3. Makaron wymieszaj z mięsnym sosem oraz wszystkimi rozdrobnionymi warzywami. Przełóż do formy żaroodpornej. Przykryj plasterkami mozzarelli. Zapiekaj ok. 30 minut w 180 st. Udekoruj listkami bazylii.