Makaronowa zapiekanka z cukinią

Łatwa do przygotowania i zdrowa zapiekanka to sprawdzony pomysł na obiad lub kolację na ciepło. Spróbuj, a na stałe zagości w twojej kuchni.

Makaronowa zapiekanka z cukinią
Makaronowa zapiekanka z cukinią123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag makaronu typu rurki
  • 40 dag grubo mielonej wołowiny
  • 1 cukinia
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 2 małe czerwone cebule
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1 łyżka listków tymianku
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 gałązka bazylii
40 min
5 porcji

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente  w posolonej wodzie (ok. 7 minut). Odcedź. Czosnek oraz chili oczyść, drobniutko posiekaj.  Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórę, pokrój w kosteczkę.  Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.  Zeszklij czosnek i chili. Dodaj mięso. Smaż, mieszając od czasu do czasu. Gdy się zrumieni, dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Zmniejsz płomień i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut. 

2. Cukinię umyj, odetnij końce. Cebule obierz. Warzywka pokrój w plasterki. Podobnie podziel osączoną mozzarellę. Pomidorki umyj, potnij na pół.  

3. Makaron wymieszaj z mięsnym sosem oraz wszystkimi rozdrobnionymi warzywami. Przełóż do formy żaroodpornej. Przykryj plasterkami mozzarelli. Zapiekaj ok. 30 minut w 180 st. Udekoruj listkami bazylii.

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?