Makaronowe gniazda w szpinakowym sosie
Sycące i smaczne danie obiadowe.

Składniki
- 50 dag makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 45 dag szpinaku mrożonego lub świeżego
- 1/3 szklanki białego wina
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- cukier
- łyżeczka masła
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 3 dag orzeszków pinii
- 5 dag parmezanu
- świeże listki bazylii
Sposób przygotowania
1. Podsmaż cebulę, czosnek, dodaj świeży lub mrożony szpinak i zalej winem. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i szczyptą cukru. Gdy wino odparuje, dodaj masło i śmietanę. Duś kilka minut. Ostudź, zmiksuj. 2. Na suchej patelni upraż orzeszki pinii. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Wyłóż na talerze, polej sosem i posyp startym na tarce parmezanem. 3. Podawaj z orzeszkami pinii i świeżymi listkami bazylii.