Reklama

Reklama

Makaronowe gniazda w szpinakowym sosie

Sycące i smaczne danie obiadowe.

Składniki

  • 50 dag makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 45 dag szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • cukier
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 dag orzeszków pinii
  • 5 dag parmezanu
  • świeże listki bazylii

Sposób przygotowania

1. Podsmaż cebulę, czosnek, dodaj świeży lub mrożony szpinak i zalej winem. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym i szczyptą cukru. Gdy wino odparuje, dodaj masło i śmietanę. Duś kilka minut. Ostudź, zmiksuj. 

2. Na suchej patelni upraż orzeszki pinii. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Wyłóż na talerze, polej sosem i posyp startym na tarce parmezanem. 

3. Podawaj z orzeszkami pinii i świeżymi listkami bazylii. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy