Makaronowe placuszki z pomidorowym chutneyem
Aromatyczne, proste, pyszne.

Składniki na 4 porcje:
- 250 g makaronu kolanka, - sól, - 300 g pomidorów, - cebula, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - pieprz, - 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek, - 3 gałązki bazylii, - 1 filet anchois, - 2 jajka, - 2-3 łyżki mąki, - 2-3 łyżki oleju, 50 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie najpierw zeszklić cebulę, potem dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 3 minuty na mocnym ogniu. Dodać posiekane oliwki, bazylię i anchois, wymieszać jeszcze raz, doprawić. Jajka wymieszać z mąką, dodać makaron, doprawić solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni porcjami nakładać makaron, formując placuszki o średnicy 10 cm. Podawać z chutneyem i tartym parmezanem. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal