Makaronowy przysmak
Wygląda apetycznie!
Sposób przygotowania
1. Kalarepki obierz, włóż do osolonego wrzątku, ugotuj na półtwardo. Wyjmij je, wody z gotowania nie wylewaj. Gdy kalarepki ostygną, wydrąż miąższ. Do wody z gotowania kalarepek wrzuć makaron, ugotuj, osącz, wymieszaj z pesto. Boczek pokrój w kosteczkę. Podsmaż na suchej patelni. Jajka zmiksuj ze śmietaną 18%, domieszaj ser i boczek. Dopraw solą i pieprzem.
2. Do wydrążonych kalarepek włóż po małej porcji makaronu i po 2-3 łyżki masy jajecznej. Przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika, piecz 15 minut w 180 st. C.
3. Wymieszaj koperek, jogurt, śmietanę 12%, cukier i sok z cytryny. Kalarepki posyp natką, podaj z sosem.