Makaronowy przysmak
Wygląda apetycznie!

Składniki
- 4 kalarepki
- 15 dag drobnego makaronu, np. muszelek
- 20 dag wędzonego boczku
- 3 jajka
- 20 dag śmietany 18%
- 4-5 łyżek startego żółtego sera o ostrym smaku
- 2 łyżki zielonego pesto
- sól
- pieprz
- 1 mały jogurt grecki
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny ew. szczypta cukru
- natka pietruszki do dekoracji
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Kalarepki obierz, włóż do osolonego wrzątku, ugotuj na półtwardo. Wyjmij je, wody z gotowania nie wylewaj. Gdy kalarepki ostygną, wydrąż miąższ. Do wody z gotowania kalarepek wrzuć makaron, ugotuj, osącz, wymieszaj z pesto. Boczek pokrój w kosteczkę. Podsmaż na suchej patelni. Jajka zmiksuj ze śmietaną 18%, domieszaj ser i boczek. Dopraw solą i pieprzem. 2. Do wydrążonych kalarepek włóż po małej porcji makaronu i po 2-3 łyżki masy jajecznej. Przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika, piecz 15 minut w 180 st. C. 3. Wymieszaj koperek, jogurt, śmietanę 12%, cukier i sok z cytryny. Kalarepki posyp natką, podaj z sosem.