Makarony – wartościowa baza wiosennego menu

Makarony są pełne składników odżywczych
Makarony są pełne składników odżywczych123RF/PICSEL

Różne rodzaje, setki kształtów

Źródło cennych składników odżywczych i wartościowej energii

Tysiące kulinarnych inspiracji

Pyszne danie
Pyszne daniemateriały prasowe

Składniki

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego
  • 500 g bobu (mrożonego lub świeżego)
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g krewetek (najlepiej surowych)
  • 1 szklanka listków świeżej bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
  • 50 g tartego parmezanu (oraz odrobina do dekoracji)
  • 1/2 szklanki orzechów piniowych (dodatkowo odrobina do dekoracji)
  • 1/2 szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)
  • otarta skórka cytryny z 1 sztuki (cytryna dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą część, biała powoduje gorzknienie dania)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • sól
  • pieprz, najlepiej świeżo mielony

Przygotowanie

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?