Makowa rozeta
Tym ciastem zachwycisz gości
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło stop, wymieszaj z miodem i konfiturą pomarańczową. Domieszaj masę makową. Jeśli jest bardzo gęsta, rozprowadź ją 1-2 łyżkami mleka. Wlej kilka kropli aromatu migdałowego. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i solą. Foremkę natłuść i wysyp bułką tartą.
2. Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Ucierając, dokładaj po jednym jajku na zmianę z porcją mąki. Na koń- cu dodaj śmietanę i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Łyżką włóż w ciasto masę makową. Piecz ok. 60 minut, wyjmij i ostudź.
3. Lukier: cukier puder utrzyj z wrzątkiem na gęstą, ale lejącą się masę. Polej babkę, udekoruj ją posypką.