Reklama

Reklama

Makowa rozeta

Tym ciastem zachwycisz gości

Składniki - ciasto

  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 15 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szkl. gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. gotowej masy makowej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • aromat migdałowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do foremki

Składniki - lukier

  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki wrzątku
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania

1. Ciasto: masło stop, wymieszaj z miodem i konfiturą pomarańczową. Domieszaj masę makową. Jeśli jest bardzo gęsta, rozprowadź ją 1-2 łyżkami mleka. Wlej kilka kropli aromatu migdałowego. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i solą. Foremkę natłuść i wysyp bułką tartą. 

2. Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Ucierając, dokładaj po jednym jajku na zmianę z porcją mąki. Na koń- cu dodaj śmietanę i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Łyżką włóż w ciasto masę makową. Piecz ok. 60 minut, wyjmij i ostudź. 

3. Lukier: cukier puder utrzyj z wrzątkiem na gęstą, ale lejącą się masę. Polej babkę, udekoruj ją posypką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje