Makowa rozeta
Tym ciastem zachwycisz gości

Składniki
- ciasto
- 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej tortowej
- 15 dag cukru
- 25 dag margaryny
- 5 jajek
- 1 szkl. gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. gotowej masy makowej
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
- aromat migdałowy
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do foremki
- lukier
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki wrzątku
- kolorowa posypka
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło stop, wymieszaj z miodem i konfiturą pomarańczową. Domieszaj masę makową. Jeśli jest bardzo gęsta, rozprowadź ją 1-2 łyżkami mleka. Wlej kilka kropli aromatu migdałowego. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i solą. Foremkę natłuść i wysyp bułką tartą. 2. Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Ucierając, dokładaj po jednym jajku na zmianę z porcją mąki. Na koń- cu dodaj śmietanę i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Łyżką włóż w ciasto masę makową. Piecz ok. 60 minut, wyjmij i ostudź. 3. Lukier: cukier puder utrzyj z wrzątkiem na gęstą, ale lejącą się masę. Polej babkę, udekoruj ją posypką.