Makowczyk z wiśniami
Zrób ciasto makowe z wiśniami. Smakuje naprawdę wyjątkowo.
Składniki:
- 3 słoiki (po 720 ml) kompotu z wiśni
- 30 dag masy marcepanowej
- 80 dag mąki
- 40 dag cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 45 dag masła
- 8 jajek
- 40 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 2 op. (po ok. 25 dag) suchego mielonego maku
- 1,5 torebki budyniu waniliowego (na 500 ml mleka każdy)
- tłuszcz i mąka do blachy
Przygotowanie:
1. Wiśnie (bez pestek) przełożyć na sitko i osączyć z zalewy. Marcepan pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki. Dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dołożyć masło pokrojone na kawałeczki. Wbić 2 jajka i zagnieść na kruszonkę. Blachę 32x39 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie równomiernie rozsypać 2/3 przygotowanej kruszonki. Docisnąć ją do dna blachy. Na cieście rozłożyć wiśnie.
2. Mak wymieszać z pozostałymi jajkami, proszkiem budyniowym i śmietaną. Masę makową rozsmarować na wiśniach. Wierzch ciasta posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po ok. 40 minutach zwiększyć temperaturę do 200°C. Ciasto wystudzić na blasze, pokroić na porcje. Podawać np. z bitą śmietaną lub z dodatkową porcją wiśni z kompotu.