Makowe naleśniki z owocowym serkiem
Naleśniki z serem to przysmak dzieci i dorosłych. Dla mnie mała trauma z dzieciństwa, która wiąże się z zabawną historią. Moja siostra postanowiła zrobić kiedyś naleśniki z serem, rodzynkami i polać je toną czekolady. Zjedliśmy po jednym i mieliśmy dość, a został cały talerz. Były nieprawdopodobnie słodkie. Długo nie przygotowywałem tego deseru. Teraz robię lekkie w strukturze z dodatkiem maku i owocowego serka roślinnego. Uwielbiam je - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".


Ilość: 8-10 porcji, przygotowanie: 1 godzina przygotowania
Składniki
- naleśniki
- 4 szklanki mleka sojowego lub innego
- ½ szklanki maku
- 2 łyżki obojętnego w smaku oleju
- 2 szklanki mąki jasnej orkiszowej lub pszennej tortowej
Składniki
- owocowy serek
- około 300 g naturalnego tofu
- 2 szklanki dowolnych miękkich owoców (maliny, borówki, jagody, jeżyny, truskawki)
- 1-2 łyżki syropu z agawy lub innego
Wykonanie:
Owocowy serek
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować np. blenderem ręcznym lub malakserem.
Można dosłodzić do smaku.
Naleśniki
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować lub wymieszać trzepaczką. Odstawić na 15 minut i ponownie wymieszać.
Smażyć cienkie naleśniki na odrobinie tłuszczu. Najlepiej na nieprzywierającej patelni.
Na każdy naleśnik nakładać serek i zawijać w rulon.

Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.