Reklama

Reklama

Makowe okulary z ciasta drożdżowego

Czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal.

Składniki - na 12 porcji

  • 30 dag mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 11 łyżek masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 150 ml mleka
  • 30 dag mielonego maku
  • 5 dag suszonych moreli
  • 3 łyżki naturalnego miodu

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozkruszone drożdże, 8 łyżek masła, cukier, sól i żółtka. Stopniowo dodawaj do składników ciepłe mleko. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, nielepiące się ciasto drożdżowe.

Reklama

2. Gotowe ciasto przykryj w misce wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie wymieszaj mielony mak, pokrojone w kosteczkę morele (namocz je wcześniej w letniej wodzie i osącz) oraz miód. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na pół. Obydwie części rozwałkuj na cienkie prostokątne placki. Posmaruj je resztą masła i makowym nadzieniem.

3. Dłuższe boki ciasta roluj z dwóch stron do środka (jak strudel). Ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 180 st. ok. 25 min. Pokrój na kawałki, tworząc okulary.

Nie każdy maluszek lubi masę makową. Nie oznacza to, że musisz rezygnować z drożdżowych okularków. Rozwałkowane placki możesz po prostu posmarować dżemem. A jeśli chcesz zrobić przysmak śniadaniowy, zrezygnuj z dodatku cukru, a ciasto obłóż szynką i serem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje