Makowiec jak u mamy
Smaki dzieciństwa.

Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 5 dag świeżych drożdży
- 10 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 5 kropli aromatu waniliowego
- 3 łyżki gęstej śmietany
Masa makowa:
- 30 dag maku
- 10 dag cukru
- 100 ml płynnego miodu
- 2 dag świeżych drożdży
- 5 dag zmielonych migdałów
- 15 dag rodzynek
- 15 dag orzechów laskowych
- jajko żółtko
- 5 kropli aromatu migdałowego
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki bułki tartej
Lukier:
- białko
- 15 dag cukru pudru
- skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
1. Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do mąki dodaj roztopione masło, cukier, jajka, żółtka, aromat i drożdże. Wyrób ciasto, odstaw.
2. Mak mocz godzinę, potem gotuj pół godziny. Odcedź, wystudź, zmiel kilka razy. Dodaj roztarte drożdże i resztę składników. Wymieszaj.
3. Ciasto podziel na dwie części. Każde rozwałkuj na grubość 1 cm, nałóż połowę masy, zostawiając wolne 2 cm od brzegów, zwiń ciasto. Formy wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasta, odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w temp. 180˚C. Zrób lukier, udekoruj.