Makowiec japoński z gotowej masy makowej - idealnie wilgotny i pyszny. Poznaj przepis
Makowiec japoński to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, ale świetnie sprawdzi się także jako deser do kawy. Jeśli jesteś fanem strucli z makiem, możesz także pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek.
Makowiec japoński to ciasto, które pokochają wszyscy miłośnicy oryginalnych deserów. Jego podstawowym składnikiem jest mak. A dodatek jabłka sprawi, że makowiec japoński będzie wilgotny i po prostu pyszny. Przygotowanie tego japońskiego ciasta nie należy do najtrudniejszych. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie gotowej masy z puszki, to zaoszczędzimy sporo czasu.
Makowiec japoński z gotowej masy makowej
Przepis jest nieco uproszczony, gdyż wykorzystamy tu wspomnianą gotową masę makową z puszki.
Makowiec japoński - składniki:
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy:
- 900 g masy makowej z puszki
- 5 jaj
- 250 g masła
- szklankę cukru
- 3 średnie jabłka
- 5 łyżek kaszy manny
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Makowiec japoński z gotowej masy - przepis
- Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Masło i cukier ucieramy na gładką masę, dodając po jednym żółtku.
- Dodajemy wymieszane ze sobą wcześniej mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia.
- Do ciasta dodajemy następnie mak z puszki i starte jabłka oraz aromat migdałowy. Na koniec - ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników.
- Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy ok. 26 cm.
- Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 st. C.
- Upieczone ciasto, przyciśnięte, powinno stawiać delikatny opór. Sprawdzanie patyczkiem, ze względu na dodatek jabłek, w tym przypadku nie zda egzaminu.
Makowiec japoński możemy udekorować z wierzchu polewą czekoladową lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.
(PAP Life) autorka: Dorota Kieras