Makowiec japoński z gotowej masy makowej - idealnie wilgotny i pyszny. Poznaj przepis

Aktualizacja

Makowiec japoński to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, ale świetnie sprawdzi się także jako deser do kawy. Jeśli jesteś fanem strucli z makiem, możesz także pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek.

Makowiec japoński - rozpływa się w ustach. Jak zrobić to japońskie ciasto? Poznaj przepis
Makowiec japoński - rozpływa się w ustach. Jak zrobić to japońskie ciasto? Poznaj przepis 123RF/PICSEL

Makowiec japoński to ciasto, które pokochają wszyscy miłośnicy oryginalnych deserów. Jego podstawowym składnikiem jest mak. A dodatek jabłka sprawi, że makowiec japoński będzie wilgotny i po prostu pyszny. Przygotowanie tego japońskiego ciasta nie należy do najtrudniejszych. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie gotowej masy z puszki, to zaoszczędzimy sporo czasu.

Do przygotowania ciasta potrzebne będzie 900 g masy makowej
Do przygotowania ciasta potrzebne będzie 900 g masy makowej123RF/PICSEL

Makowiec japoński z gotowej masy makowej

Przepis jest nieco uproszczony, gdyż wykorzystamy tu wspomnianą gotową masę makową z puszki.

Makowiec japoński - składniki: 

Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy:

  • 900 g masy makowej z puszki
  • 5 jaj
  • 250 g masła
  • szklankę cukru
  • 3 średnie jabłka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy

Makowiec japoński z gotowej masy - przepis 

  1. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  2. Masło i cukier ucieramy na gładką masę, dodając po jednym żółtku. 
  3. Dodajemy wymieszane ze sobą wcześniej mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia. 
  4. Do ciasta dodajemy następnie mak z puszki i starte jabłka oraz aromat migdałowy. Na koniec - ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników.
  5. Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy ok. 26 cm. 
  6. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 st. C. 
  7. Upieczone ciasto, przyciśnięte, powinno stawiać delikatny opór. Sprawdzanie patyczkiem, ze względu na dodatek jabłek, w tym przypadku nie zda egzaminu.

Makowiec japoński możemy udekorować z wierzchu polewą czekoladową lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru.

(PAP Life) autorka: Dorota Kieras

Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiecInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas