Makrela na ostro

Z dodatkiem ziół.

Składniki:

Reklama

- 4 średnie makrele,
- 1 limonka,
- sól, pieprz,
- 2 ostre papryczki,
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 cytryna,
- czosnek,
- 1 mała cebula,
- 1/4 kostki masła

Przygotowanie:

Makrele sprawić, odciąć głowy, umyć, osuszyć. Limonkę pokroić w plasterki. Zwykłą cytrynę wycisnąć, dodać kolendrę, posiekane zioła, plasterki czosnku, drobną kosteczkę cebuli, i ostrej papryki, doprawić solą i szczyptą pieprzu, dodać rozpuszczone masło. Marynatą polać makrelę, odstawić na min. 1 h w chłodne miejsce. W przecięcie ryb włożyć plasterki limonki, smażyć na rozgrzanej patelni po 5-8 min. z każdej strony lub opiekać na grillu. Podawać z pieczywem. Czas przygotowania 40 min. Przepis na 4 osoby.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: makrela | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje