Makrela pod beszamelem

Danie podajemy z tostami lub bagietką.

Wspaniałe danie dla miłośników oryginalnych pomysłów
Wspaniałe danie dla miłośników oryginalnych pomysłów123RF/PICSEL

1. Makrelę obieramy ze skóry i wyjmujemy nawet najmniejsze ości, mięso dzielimy na nieduże kawałki. Jaja gotujemy na twardo, a kiedy wystygną, obieramy ze skorupek i kroimy w niedużą kostkę.

2. Roztapiamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając, żeby składniki dobrze się połączyły. Następnie stopniowo dolewamy mleko, nie przerywając mieszania, aż powstanie gładki sos bez grudek. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy jeszcze kilka minut, mieszając, do momentu, aż sos beszamelowy stanie się gęsty i puszysty.

3. Posiekane jaja łączymy z makrelą, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4. Nieduże miseczki do zapiekania smarujemy olejem. Przekładamy rybę z jajami, posypujemy tartym cheddarem, zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy 20 minut w 180ºC. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na makrelę pod beszamelemInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas