Reklama

Reklama

Makrela z pieca

Lubisz dania naprawdę pikantne? Wybierz jak najmniejsze papryczki (są najbardziej ostre) i dodaj do potrawy ich nasionka. Dla dziecka lepsza będzie jednak delikatna, słodka papryka.

Składniki na 4 porcje: 


  • 4 średnie makrele

  • 1 limonka
  • 2 ostre papryczki
  • 1 cytryna
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Reklama


1. Makrele sprawić, odciąć głowy, umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę i papryczki (bez nasionek) posiekać. Z cytryny wycisnąć cały sok, zmieszać go z kolendrą, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, cebulą i papryczkami. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć makrele (z zewnątrz i w środku) i odstawić je w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę.

2. Limonkę pokroić w plasterki, wetknąć w miejsce, w którym ryby są nacięte. Upiec makrele w folii w temp. 200°C (ok. 20 minut). Udekorować plasterkami cytryny lub limonki i natką pietruszki. Podawać z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.

Dowiedz się więcej na temat: makrela

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje