Makrela z pieca
Lubisz dania naprawdę pikantne? Wybierz jak najmniejsze papryczki (są najbardziej ostre) i dodaj do potrawy ich nasionka. Dla dziecka lepsza będzie jednak delikatna, słodka papryka.

Składniki na 4 porcje:
- 4 średnie makrele
- 1 limonka
- 2 ostre papryczki
- 1 cytryna
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 pęczka natki pietruszki
1. Makrele sprawić, odciąć głowy, umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę i papryczki (bez nasionek) posiekać. Z cytryny wycisnąć cały sok, zmieszać go z kolendrą, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, cebulą i papryczkami. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą marynatą dokładnie natrzeć makrele (z zewnątrz i w środku) i odstawić je w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę.
2. Limonkę pokroić w plasterki, wetknąć w miejsce, w którym ryby są nacięte. Upiec makrele w folii w temp. 200°C (ok. 20 minut). Udekorować plasterkami cytryny lub limonki i natką pietruszki. Podawać z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.