Mała kaloria do schrupania - dietetyczne ciasteczka owsiane bez mąki i cukru
No i było tak cudownie, bo praktycznie nie miałam zapotrzebowania na słodkości w ciąży, a tu ostatnio zaczęła mnie męczyć ochota. Matka potrzebą wynalazków, więc zaczęłam szukać w Internecie przepisów na jakieś lekkie, nietuczące, a przy tym zdrowe ciasteczka do kawy. Zapomniałam dodać, bo ostatni warunek dotyczący ciasteczek był taki, że muszą się robić ekspresowo, bo na inne przy moim maleństwie nie mam czasu.
Poniżej wrzucam przepis, który powstał z wymieszania kilku pomysłów. Ale co tu dużo mówić - ciasteczka są super.
Co potrzebujemy?
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżki masła
3 łyżki bakalii (pestek słonecznika, orzechów, pestek dyni, żurawiny - co tylko chcecie, choć ja polecam same orzechy włoskie)
Jak robimy?
Banany wraz z masłem ucieramy blenderem lub rozgniatamy bardzo dokładnie widelcem. Dodajemy cynamon, płatki, bakalie i mieszamy wszystko razem. Odkładamy na 15-30 minut. Po tym czasie nabieramy masę łyżką i formujemy ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
A potem możemy zjeść z czystym sumieniem 2-3, 4 ciasteczka do kawy.