Małe pączusie serowe
Mają przewagę nad "tradycyjnymi" pączkami - można zjeść ich dużo więcej, zanim ogarnie nas błogie uczucie sytości. Dosłownie rozpływają się w ustach. Liczenie kalorii lepiej zostawić na inną okazję.
1. Wszystkie składniki (poza olejem i cukrem pudrem) umieszczamy w większej misce i mieszamy, starając się je bardzo dobrze ze sobą połączyć (można ułatwić sobie pracę i wykorzystać malakser). Ciasto będzie gęste i klejące.
2. Potrzebną ilość oleju rozgrzewamy na dużej, najlepiej wysokiej patelni. Olej powinien być gorący. Z ciasta odrywamy kawałeczki i tworzymy z nich niewielkie kulki (ciasto będzie się przyklejać, dlatego wcześniej zwilżamy dłonie zimną wodą lub natłuszczamy je przy pomocy niewielkiej ilości zimnego oleju). Kulki ciasta smażymy na oleju na złoto. Gotowe ostrożnie wyjmujemy i kładziemy na ręcznikach papierowych, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.