Maliniak z aquafabą
Ten maliniak to wyśmienity wegański deser – bez mleka i jajek, a to za sprawą tajemniczej aquafaby, czyli wody z puszki z ciecierzycą. Palce lizać!

Składniki
- spód:
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 1/2 szkl. migdałów
- 1/3 szkl. ksylitolu
- 3/4 kostki zimnego masła
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- szczypta soli
- obłożenie:
- 300 ml aquafaby, czyli wody z puszki z ciecierzycą
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka likieru malinowego
- 15 dag malin
- listki mięty
Sposób przygotowania:
1. Spód: migdały oraz ksylitol zmiel osobno na puder. Mąkę przesiej, wymieszaj z migdałami, ksylitolem oraz szczyptą soli. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki. Siekaj, aż powstaną grudki. Dodaj serek i szybko zagnieć ciasto. 2. Od razu rozwałkuj je na kształt foremki. Plackiem wylep jej dno i boki, dociśnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmij z piekarnika, ostudź. 3. Krem na obłożenie: wodę z ciecierzycy wlej do miski i miksuj przez ok. 5 minut na sztywną pianę (będzie szybciej, jeśli do wody dodasz szczyptę soli). Ubijając, wsypuj po 1 łyżce ksylitolu oraz kakao. Wlej likier. Krem wyłóż na ostudzony spód. 4. Maliny przebierz, opłucz, osusz. Ułóż je na wierzchu tarty. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj listkami, ew. posyp posiekanymi orzechami.