Maliniak z aquafabą
Ten maliniak to wyśmienity wegański deser – bez mleka i jajek, a to za sprawą tajemniczej aquafaby, czyli wody z puszki z ciecierzycą. Palce lizać!
Sposób przygotowania:
1. Spód: migdały oraz ksylitol zmiel osobno na puder. Mąkę przesiej, wymieszaj z migdałami, ksylitolem oraz szczyptą soli. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki. Siekaj, aż powstaną grudki. Dodaj serek i szybko zagnieć ciasto.
2. Od razu rozwałkuj je na kształt foremki. Plackiem wylep jej dno i boki, dociśnij. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmij z piekarnika, ostudź.
3. Krem na obłożenie: wodę z ciecierzycy wlej do miski i miksuj przez ok. 5 minut na sztywną pianę (będzie szybciej, jeśli do wody dodasz szczyptę soli). Ubijając, wsypuj po 1 łyżce ksylitolu oraz kakao. Wlej likier. Krem wyłóż na ostudzony spód.
4. Maliny przebierz, opłucz, osusz. Ułóż je na wierzchu tarty. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj listkami, ew. posyp posiekanymi orzechami.