Malinowe pucharki
Deser dla każdego.
Składniki:
- 25 dag serka mascarpone
- 10 dag cukru pudru
- 200 ml kremówki, likier migdałowy
- po 20 dag malin i jeżyn
- 2 op. galaretki
- 5 dag cukru kryształu
- 2 łyżki budyniu w proszku
- pistacje
Przygotowanie:
1. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj połowę ubitej na sztywno kremówki oraz likier migdałowy. Jeśli chcesz podać deser dzieciom, zastąp alkohol syropem malinowym.
2. Maliny przebierz. Rozłóż do czterech szklanych pucharków. Przygotuj wg przepisu jedno opakowanie galaretki malinowej, zalej owoce, odstaw do stężenia. Nałóż masę z serka mascarpone, ponownie odstaw pucharki do stężenia. Zalej drugą galaretką, zastudź.
3. Jeżyny przebierz. Włóż do rondelka, dodaj cukier kryształ i budyń (np. waniliowy) rozprowadzony w 100 ml wody. Gotuj 2 min, ostudź.
4. Zimny sos jeżynowo- -budyniowy rozłóż do pucharków. Pozostałą kremówkę ubij na sztywno. Posiekaj 1-2 łyżki orzeszków pistacjowych. Desery dekoruj kremówką i pistacjami.