Malinowe sakiewki z białą czekoladą
Mąkę przesiej z solą na stolnicę lub bezpośrednio na stół.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody mineralnej lub mleka
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 50 dag malin
- 5 dag białej czekolady
- 2-3 łyżeczki drobnego cukru
- szczypta cynamonu;
Dodatkowo:
- 10-15 malin
- 2 łyżki soku malinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- listki melisy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej z solą na stolnicę lub bezpośrednio na stół. Zrób wgłębienie i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto, powoli wlewając cienkim strumieniem ciepłą wodę lub mleko.
2. Zagniataj, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto ma być elastyczne i plastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut. Potem podziel je na 2 części i cienko rozwałkuj.
3. Czekoladę drobniutko posiekaj. Maliny opłucz, osusz, posyp cukrem i szczyptą cynamonu. Połącz z czekoladą. Wykrój z ciasta okrągłe placuszki. Na środek nałóż farsz i zlep boki.
Czas przygotowania: ok.60 min