Malinowe sakiewki z białą czekoladą

Mąkę przesiej z solą na stolnicę lub bezpośrednio na stół.

Składniki:

Reklama

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody mineralnej lub mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 50 dag malin
  • 5 dag białej czekolady
  • 2-3 łyżeczki drobnego cukru
  • szczypta cynamonu;

Dodatkowo:

  • 10-15 malin
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • listki melisy

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiej z solą na stolnicę lub bezpośrednio na stół. Zrób wgłębienie i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto, powoli wlewając cienkim strumieniem ciepłą wodę lub mleko.

2. Zagniataj, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto ma być elastyczne i plastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut. Potem podziel je na 2 części i cienko rozwałkuj.

3. Czekoladę drobniutko posiekaj. Maliny opłucz, osusz, posyp cukrem i szczyptą cynamonu. Połącz z czekoladą. Wykrój z ciasta okrągłe placuszki. Na środek nałóż farsz i zlep boki.

Czas przygotowania: ok.60 min

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje