Malinowe tiramisu
Deser na wyjątkową okazję
Sposób przygotowania
1. Czekoladę drobno zetrzyj. Jajka wraz z cukrem i połową nalewki malinowej ubij w gorącej kąpieli wodnej na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodawaj do masy jajecznej po 1 łyżce serka mascarpone. Masę zdejmij z kąpieli wodnej, jeszcze chwilę ubijaj trzepaczką, by wystygła. Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą serową.
2. Napar kawowy wymieszaj z pozostałą nalewką. Spód prostokątnej formy (ok. 15 x 20 cm) wyłóż połową ciastek. Skrop je połową kawy z nalewką. Na ciastkach rozsmaruj połowę kremu. Posyp startą czekoladą i przykryj pozostałymi biszkoptami. Skrop je resztą kawowego ponczu. Posmaruj pozostałym kremem.
3. Wprost na wierzch ciasta przesiej przez gęste sitko kakao (dzięki temu nie będzie grudek). Tiramisu wstaw do lodówki na ok. 5 godzin, a jeszcze lepiej na noc.
4. Maliny przebierz, opłucz szybko na sitku i dobrze osusz na ściereczce. Przed podaniem ciasto obłóż malinami i udekoruj listkami mięty.