Malinowy keks z wiśniami
Owocowy keks na maślance zadowoli każdego łakomczucha. Łatwo go przygotować, ale uwaga: bardzo szybko znika!

Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mielonych orzechów włoskich
- po 20 dag malin i wiśni (bez pestek)
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 kostki (15 dag) masła
- 1 i 1/3 szkl. maślanki
- 5 łyżek nalewki malinowej (ew. wiśniówki lub koniaku)
- cukier puder
14 porcji
Sposób przygotowania:
1. Masło stop, wystudź. Utrzyj je z cukrem. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy.
2. Do masy maślanej kolejno wbij jajka, stale ją ucierając. Następnie porcjami dodaj sypkie składniki na przemian z maślanką.
3. Na koniec do masy wlej alkohol i wrzuć owoce. Przemieszaj ciasto. Nałóż je do keksówki (dł. ok. 25 cm) wyłożonej pergaminem.
4. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez 50-60 minut. Ciasto po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.