Malinowy keks z wiśniami

Owocowy keks na maślance zadowoli każdego łakomczucha. Łatwo go przygotować, ale uwaga: bardzo szybko znika!

Keks malinowy z wiśniami
Keks malinowy z wiśniami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Masło stop, wystudź. Utrzyj je z cukrem. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy.

2. Do masy maślanej kolejno wbij jajka, stale ją ucierając. Następnie porcjami dodaj sypkie składniki na przemian z maślanką.

3. Na koniec do masy wlej alkohol i wrzuć owoce. Przemieszaj ciasto. Nałóż je do keksówki (dł. ok. 25 cm) wyłożonej pergaminem.

4. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez 50-60 minut. Ciasto po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas