Reklama

Reklama

Malinowy keks z wiśniami

Owocowy keks na maślance zadowoli każdego łakomczucha. Łatwo go przygotować, ale uwaga: bardzo szybko znika!

Czas przyrządzenia: ok. 80 min
Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mielonych orzechów włoskich
  • po 20 dag malin i wiśni (bez pestek)
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 kostki (15 dag) masła
  • 1 i 1/3 szkl. maślanki
  • 5 łyżek nalewki malinowej (ew. wiśniówki lub koniaku)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Masło stop, wystudź. Utrzyj je z cukrem. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy.

2. Do masy maślanej kolejno wbij jajka, stale ją ucierając. Następnie porcjami dodaj sypkie składniki na przemian z maślanką.

3. Na koniec do masy wlej alkohol i wrzuć owoce. Przemieszaj ciasto. Nałóż je do keksówki (dł. ok. 25 cm) wyłożonej pergaminem.

4. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez 50-60 minut. Ciasto po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: keks

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje