Malinowy torcik na biszkoptach
Jeśli nie mamy w domu mascarpone, możemy go zastąpić, miksując na jednolitą masę: 22,5 dag łagodnego kremowego serka z 4 łyżkami bitej śmietany i 2 łyżkami masła. Uzyskamy ok. 30 dag mascarpone.

Składniki na 8 porcji:
- 30 dag malin
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
- 75 dag mielonego tłustego twarogu
- 10 dag śmietany kremówki
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 25 dag serka mascarpone
- 10 dag podłużnych biszkoptów
- 75 ml likieru migdałowego
- 1 płaska łyżeczka kakao
- kilka listków melisy cytrynowej do dekoracji
Przygotowanie:
1. Maliny przebrać, umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, wymieszać z likierem. Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Dodać serek mascarpone. Ubić mikserem na puszysty krem.
2. Połowę biszkoptów ułożyć na spodzie formy. Skropić połową ponczu kawowego. Posypać malinami, kilka zostawić do dekoracji. Przykryć resztą ciastek i skropić pozostałym ponczem. Na to wyłożyć krem. Wierzch deseru posypać kakao. Przed podaniem udekorować melisą cytrynową oraz odłożonymi malinami.