Maliny i jagody na bezowym spodzie

Przepis na tort bezowy z owocami leśnymi.

Składniki:


  • 6 białek
  • sól
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  •  łyżka mąki kukurydzianej 
  • waniliowy ekstrakt
  • 300 ml ubitej kremówki


  • pojemnik malin lub jeżyn
  • pojemnik jagód

Reklama

Polewa owocowa:


  • 300 g mrożonych malin lub jeżyn
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 st. C.

2. Ubij białka mikserem z odrobiną soli. Dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dołóż łyżkę mąki i waniliowy ekstrakt. Ubijaj, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Całość delikatnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i przez 40 minut piecz w temperaturze 150 st. C. Na kolejne 40 minut zmniejsz temperaturę do 130 st. C. Wyłącz piekarnik i zostaw bezę, aż wystygnie.

3. Przygotuj owocową polewę: mrożone maliny, cukier puder i sok z cytryny podgrzewaj w garnku, aż konsystencja stanie się lekko płynna. Posmaruj delikatnie bezę sosem, ubitą kremówką, a po wierzchu posyp malinami i jagodami.

Czas przygotowania: 30 minut (+ 80 minut pieczenia); 10 porcji; 150 kcal/porcja; koszt: 2 zł/porcja

Dowiedz się więcej na temat: maliny | jagody | styl hiszpański

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje