Maliny i jagody na bezowym spodzie
Przepis na tort bezowy z owocami leśnymi.
Składniki:
- 6 białek
- sól
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka mąki kukurydzianej
- waniliowy ekstrakt
- 300 ml ubitej kremówki
Dekoracja:
- pojemnik malin lub jeżyn
- pojemnik jagód
Polewa owocowa:
- 300 g mrożonych malin lub jeżyn
- 1/4 szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 st. C.
2. Ubij białka mikserem z odrobiną soli. Dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dołóż łyżkę mąki i waniliowy ekstrakt. Ubijaj, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca. Całość delikatnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i przez 40 minut piecz w temperaturze 150 st. C. Na kolejne 40 minut zmniejsz temperaturę do 130 st. C. Wyłącz piekarnik i zostaw bezę, aż wystygnie.
3. Przygotuj owocową polewę: mrożone maliny, cukier puder i sok z cytryny podgrzewaj w garnku, aż konsystencja stanie się lekko płynna. Posmaruj delikatnie bezę sosem, ubitą kremówką, a po wierzchu posyp malinami i jagodami.
Czas przygotowania: 30 minut (+ 80 minut pieczenia); 10 porcji; 150 kcal/porcja; koszt: 2 zł/porcja