Mały murzynek
Ciasto w oryginalnej formie.
Składniki na 4 porcje:
- 8 dag miękkiego masła,
- 4 żółtka,
- 8 dag cukru,
- 7 dag całych migdałów,
- laska wanilii,
- 8 dag gorzkiej czekolady,
- 4 białka,
- masło do smarowania foremek,
- 200 ml śmietanki 30 proc.
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z żółtkami na puch. Dodaj 6 dag cukru i ucieraj dalej, aż się rozpuści. Do masy dosyp zmielone migdały oraz rdzeń z laski wanilii.
2. Posiekaną czekoladę stop na małym ogniu. Dodaj do masy maślanej. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Delikatnie połącz z masą czekoladową.
2. Nasmaruj masłem 4 foremki (filiżanki) o poj. 250 l. Wysyp cukrem. Napełnij masą do wysokości 2/3. Filiżanki ustaw w kwadratowej formie wypełnionej wodą i razem wsuń do piekarnika o temperaturze 200 st. C. Piecz około 20-30 minut. Gotowe murzynki wyłóż na talerzyki deserowe. Przybierz ubitą na sztywno śmietanką i ewentualnie wisienką. Podawaj.
Czas przygotowania: 45 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 688 kcal.