Mały murzynek
Ciasto w oryginalnej formie.

Składniki na 4 porcje:
- 8 dag miękkiego masła, - 4 żółtka, - 8 dag cukru, - 7 dag całych migdałów,- laska wanilii, - 8 dag gorzkiej czekolady, - 4 białka, - masło do smarowania foremek, - 200 ml śmietanki 30 proc.
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z żółtkami na puch. Dodaj 6 dag cukru i ucieraj dalej, aż się rozpuści. Do masy dosyp zmielone migdały oraz rdzeń z laski wanilii. 2. Posiekaną czekoladę stop na małym ogniu. Dodaj do masy maślanej. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Delikatnie połącz z masą czekoladową. 2. Nasmaruj masłem 4 foremki (filiżanki) o poj. 250 l. Wysyp cukrem. Napełnij masą do wysokości 2/3. Filiżanki ustaw w kwadratowej formie wypełnionej wodą i razem wsuń do piekarnika o temperaturze 200 st. C. Piecz około 20-30 minut. Gotowe murzynki wyłóż na talerzyki deserowe. Przybierz ubitą na sztywno śmietanką i ewentualnie wisienką. Podawaj. Czas przygotowania: 45 minut. Wartość kaloryczna 1 porcji: 688 kcal.