Mandarynki w pysznej sałatce

Mandarynki swój wyśmienity smak zawdzięczają południowemu słońcu w którym dojrzewają. To owoce, które znakomicie zastępują słodkie przekąski, a także doskonale nadają się do sporządzania deserów i sałatek. Najsmaczniejsze są jednak zimą, a ta dobiega końca. Pora roku nie ma jednak w pływu na smak mandarynek trafiających do nas w szczelnie zamkniętych puszkach. Jak możemy je wykorzystać w swojej kuchni?

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami
Sałatka z kurczakiem i mandarynkami materiały prasowe

Mandarynka to mniejsza i młodsza siostra pomarańczy, która pochodzi z Chin i Indochin. W Europie jej uprawę rozpoczęto w XIX wieku w rejonie Morza Śródziemnego. Mandarynka nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie pachnie. Z aromatycznej skórki otrzymuje się ceniony w przemyśle perfumeryjnym olejek mandarynkowy. W naszej kuchni owoc ten warto wykorzystywać przede wszystkim do przyrządzania przeróżnych sałatek i koktajli.  

Wiosną i latem wybieraj mandarynki z puszki

Cytrusy, w tym także mandarynki, najlepsze są zimą. Dlaczego? W tym czasie trafiają do nas głównie z Hiszpanii i Włoch, dlatego ich podróż trwa jedynie kilka dni. W okresie wiosenno-letnim sprowadzane są z kolei z tak odległych krajów jak Argentyna, Brazylia i Republika Południowej Afryki. By przetrwać 2-3 tygodniowy transport zbierane są jeszcze niedojrzałe, a przed zepsuciem chroni je chemiczne zabezpieczenie.

Dlatego wiosną i latem warto wybierać owoce z puszki, które dzięki temu, że trafiają do opakowań zaraz po zbiorze, zachowują swój naturalny smak i aromat. Mandarynki z puszki, podobnie jak te świeże, doskonale nadają się do przyrządzania owocowych i owocowo-warzywnych sałatek. Dodatkowo z lekkiego syropu, którym są zalewane, można przygotować smaczny napój. Schłodzony będzie idealnym orzeźwieniem w ciepłe, letnie dni.

Składniki:

  • 100 g makaronu chińskiego
  • 300 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • 1 puszka mandarynek z puszki (np. mandarynki marki Sandra)
  • 1 nieduży pęczek szczypiorku
  • garść prażonych migdałów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • odrobina oleju

Dressing:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • odrobina soku z puszki po mandarynkach
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na dressing mieszamy ze sobą dokładnie i odstawimy na kilka minut.

2. Kapustę pekińską i szczypiorek kroimy, a mandarynki odsączamy. Wszystkie składniki, także migdały, mieszamy w misce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas