Mandarynkowa fantazja
Te słoneczne, orzeźwiające delicje to recepta na przedwiosenną chandrę. Poprawiają humor lepiej niż jakiekolwiek pastylki!

Składniki
- 1 op. podłużnych biszkoptów (tzw. kocie języczki)
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 60 dag mielonego tłustego twarogu
- 30 dag śmietany kremówki
- skórka oraz sok z 1 cytryny
- 6 łyżeczek żelatyny
- 15 dag cukru pudru
- 6-7 dużych mandarynek
- 1 puszka moreli
- 2 op. galaretki pomarańczowej
Sposób przygotowania
1. Spód podłużnej foremki wyłóż biszkoptami. Namocz 2 łyżeczki żelatyny w kilku łyżeczkach zimnej wody, odstaw,a kiedy spęcznieje, rozpuść ją,podgrzewając. Rozpuść 1 galaretkę w 2 szklankach wrzątku. Czekoladę grubo zetrzyj. Utrzyj 20 dag twarogu z 5 dag cukru oraz odrobiną soku i skórki z cytryny. Ubij 10 dag śmietany, domieszaj ją do masy serowej.Dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz czekoladę. Masę wymieszaj,rozsmaruj na spodzie z biszkoptów. Schładzaj godzinę. 2. Morele osącz na sitku, mandarynki umyj, wytrzyj,obierz ze skórki. Owoce pokrój w plasterki, 1/3 mandarynek i moreli rozłóż na stężałej masie.Zalej tężejącą galaretką. Schładzaj przez godzinę. 3. Pozostałą żelatynę namocz,a kiedy spęcznieje, rozpuść,podgrzewając. Utrzyj resztę twarogu z pozostałym cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Odłożoną śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Połącz z żelatyną.Przelej do foremki i wstaw do lodówki.Kiedy masa zacznie tężeć,wciśnij w nią resztę owoców. 4. Ostatnią galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Wystudź.Wylej ją na stężałe ciasto.Ponownie wstaw je do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem wybij z formy i udekoruj, np. listkami melisy cytrynowej.