Marcepanowo-owocowe prezenciki
Taki deser smakuje wspaniale! Rodzina będzie zachwycona smakiem marcepanu.
1. Jajka ubij z cukrem. Dalej ubijając dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu dodaj olej, wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej formy pokrytej pergaminem. Piecz ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przestudź, wyjmij z formy i przekrój na dwa placki.
2. Kremówkę ubij, dodając zagęszczacz do bitej śmietany i cukier waniliowy. Jeden placek posmaruj dżemem (np. truskawkowym), nałóż 2/3 porcji bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij. Odstaw do lodówki do zastudzenia. Pokrój na 10 równych kawałków.
3 Każdy kawałek obłóż resztą masy śmietanowej. 7 dag masy marcepanowej rozwałkuj na płat. Pokrój go w paski. Pozawijaj dookoła ciastek. Pokrój 25 dag owoców (np. truskawek). Napełnij „koszyczki”. Resztę masy marcepanowej zabarw na żółto, rozwałkuj, zrób kokardki.
czas ok. 80 min; porcja – 340 kcal, cena 1,70 zł