Reklama

Reklama

Marcepanowo-owocowe prezenciki

Taki deser smakuje wspaniale! Rodzina będzie zachwycona smakiem marcepanu.

Składniki

  • 4 jajka,
  • 12 łyżek cukru,
  • 14 łyżek mąki,
  • 1 łyżeczka prosz. do piecz.,
  • 6 łyżek oleju, 200 ml kremówki,
  • owoce,
  • po 1 op. zagęszczacza i cukru waniliowego,
  • 4 łyżki dżemu,
  • 10 dag masy marcepanowej, barwnik.

1. Jajka ubij z cukrem. Dalej ubijając dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu dodaj olej, wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej formy pokrytej pergaminem. Piecz ok. 20  min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przestudź, wyjmij z formy i przekrój na dwa placki.

Reklama

2. Kremówkę ubij, dodając zagęszczacz do bitej śmietany i cukier waniliowy. Jeden placek posmaruj dżemem (np. truskawkowym), nałóż 2/3 porcji bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij. Odstaw do lodówki do zastudzenia. Pokrój na 10 równych kawałków.

3 Każdy kawałek obłóż resztą masy śmietanowej. 7 dag masy marcepanowej rozwałkuj na płat. Pokrój go w paski. Pozawijaj dookoła ciastek. Pokrój 25 dag owoców (np. truskawek). Napełnij „koszyczki”. Resztę masy marcepanowej zabarw na żółto, rozwałkuj, zrób kokardki.

czas ok. 80 min; porcja – 340 kcal, cena 1,70 zł


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje