Marchewkowa
Pierwsza papka dla malucha powinna być łagodna w smaku. Możesz wzbogacić ją kilkoma kroplami oliwy lub oleju. Taki dodatek ułatwia przyswojenie beta-karotenu (organizm przetwarza go w witaminę A). Zupki nie należy solić! Dorosłym natomiast podamy marchewkową doprawioną przyprawami i posypaną grzankami.
Składniki:
- 1/2 średniej wielkości marchewki
- ok. 1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
- odrobina łagodnej w smaku oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Marchewkę umyj, następnie ją obierz i jeszcze raz opłucz. Pokrój w drobną kostkę. Wsyp do małego rondelka i zalej wodą (aby ją przykryła). Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut. Co jakiś czas kontroluj, czy woda nie odparowała (by zupka się nie przypaliła). Kiedy marchewka całkowicie zmięknie, wyłącz ogień. Dodaj kilka kropli oliwy lub oleju. Zmiksuj na gładką papkę.