Marchewkowa z curry
Smaczna i pożywna.

Składniki
- 60 dag młodej marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
- 1-2 młode ziemniaki
- 4 wąskie cebulki dymki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3/4 szkl. mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki proszku curry
- szczypta suszonego estragonu lub tymianku
- sól
- mielony biały pieprz
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Marchewki, cebulę i ziemniaki obierz, opłucz. Seler oczyść z twardszych włókien. Dymki opłucz, usuń uszkodzone i zeschnięte części. Warzywa drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj. 2. W rondlu rozgrzej masło z oliwą - dzięki temu połączeniu, tłuszcz nie przypali się. Wrzuć cebulę, smaż ok. 2 minut. Dołóż marchewkę i ziemniaki. Smaż kolejne 5-6 minut. Na końcu dodaj białe części dymek, seler, czosnek. Przemieszaj, zestaw z ognia. 3. Wlej wrzący bulion, dopraw kurkumą, curry, ziołami, pieprzem i solą. Gotuj ok. 15 minut. Zmiksuj, dolewając tyle mleka, by zupa była gęsta i kremowa. Posyp dymką