Marchewkowa z curry
Smaczna i pożywna.
Sposób przygotowania
1. Marchewki, cebulę i ziemniaki obierz, opłucz. Seler oczyść z twardszych włókien. Dymki opłucz, usuń uszkodzone i zeschnięte części. Warzywa drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj.
2. W rondlu rozgrzej masło z oliwą - dzięki temu połączeniu, tłuszcz nie przypali się. Wrzuć cebulę, smaż ok. 2 minut. Dołóż marchewkę i ziemniaki. Smaż kolejne 5-6 minut. Na końcu dodaj białe części dymek, seler, czosnek. Przemieszaj, zestaw z ognia.
3. Wlej wrzący bulion, dopraw kurkumą, curry, ziołami, pieprzem i solą. Gotuj ok. 15 minut. Zmiksuj, dolewając tyle mleka, by zupa była gęsta i kremowa. Posyp dymką