Marchewkowe placuszki z sosem jogurtowo-miętowym
Te marchewkowe placuszki są pyszne same w sobie, ale wzbogacone o ten jogurtowo-miętowy sos mogą uzależnić.
Przepis na 4 porcje
Czego potrzebujesz?
- piekarnik rozgrzany do 100°C
- mała blacha do pieczenia
Składniki:
- ¼ szklanki świeżych liści mięty posiekanych
- ¾ łyżeczki soli morskiej 3 ml
- ¾ szklanki naturalnego jogurtu kokosowego 175 ml
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy 45 ml
- 2 łyżki mąki kokosowej 30 ml
- 1½ łyżeczki garam masala 7 ml
- ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 ml
- ½ szklanki wody 125 ml
- 2 szklanki drobno startej marchewki 500 ml
- 1 szklanka pokrojonej cebuli dymki 250 ml
- 2 łyżki oleju kokosowego virgin 30 ml
Sposób przygotowania:
1. W małej misce wymieszaj miętę, szczyptę soli i ½ szklanki jogurtu kokosowego. Wstaw do lodówki.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, mąkę kokosową, garam masala, resztę soli, proszek do pieczenia, wodę i pozostały jogurt kokosowy. Dodaj marchewkę i cebulę dymkę i wymieszaj. Obstaw ciasto na 5 minut.
3. Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść połowę oleju kokosowego (1 łyżka). Nakładaj porcje ciasta (¼ szklanki, ok. 60 ml na jeden placuszek) i wyrównaj je łyżką. Zwiększ ogień i smaż przez 2-3 minut z każdej strony, aż placuszki będą złotobrązowe i gorące w środku. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, żeby utrzymywały ciepło. Kontynuuj z pozostałym olejem kokosowym i resztą ciasta.
4. Podawaj placuszki z sosem jogurtowo-miętowym.
Rady: Garam masala możesz zastąpić taką samą ilością mielonego kuminu lub curry w proszku. Zamiast liści mięty możesz użyć kolendry, bazylii lub natki pietruszki. Jogurt kokosowy możesz zastąpić szklanki (150 ml) dobrze wymieszanego, pełnotłustego mleka kokosowego połączonego z 1 łyżką soku z cytryny.
Przepis pochodzi z książki: Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska, Saulsbury Camilla