Marchewkowe pole
Zaskocz swoich gości.
Marchewkowe ciasto 123RF/PICSEL
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jaja
- 5 marchewek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- przyprawa do piernika
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 20 dag orzechów włoskich
Krem:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
1. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce. Jajka i olej zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przyprawą, sodą i cukrem. Dodawaj porcje mąki, miksując. Dodaj marchew, orzechy, wymieszaj. Masę przełóż do natłuszczonej tortownicy, piecz 40 minut w temp. 180°C.
2. Śmietanę ubij z cukrem. Galaretki rozpuść. Tężejącą galaretkę dodaj do ubitej śmietany, ubijaj. Ciasto przekrój w poprzek, posmaruj placki i wierzch kremem. Udekoruj.