Marchewkowy kopczyk z cieciorką
Smacznie i pożywnie

Składniki
- sałatka
- 3 marchewki
- 1/3 szkl. cieciorki
- kuleczki z 1 połówki granatu
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- sok z 1/4 limonki
- po 1 listku laurowym i zielu angielskim
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżka sezamu
- listki mięty
- cukier
- sól
- sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- po 1 łyżeczce miodu i sosu sojowego
Sposób przygotowania
1. Sałatka: cieciorkę przepłucz pod bieżącą wodą i zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc. Odlej wodę i zalej wrzątkiem tak, by tylko zakrył cieciorkę. Listek laurowy, ziele i kolendrę ułóż na małym jałowym gaziku. Zawiąż go, robiąc paczuszkę. Włóż ją do garnka. Wsyp szczyptę soli i ugotuj cieciorkę do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź, usuń przyprawy, ostudź. 2. Marchewki obierz i umyj. Zetrzyj grubo na tarce (długimi ruchami, by powstały dłuższe wiórki). Skrop je sokiem z limonki i wymieszaj ze szczyptą cukru (najlepiej brązowego) oraz soli. Połącz z cieciorką i szczypiorkiem. 3. Zrób sos: przeciśnięty przez praskę czosnek utrzyj z solą. Dodaj miód i sos sojowy. Dolej oliwę (jeśli sos jest za gęsty, zmiksuj go z 1-2 łyżkami zimnej wody). 4. Warzywa polej sosem przed samym podaniem, delikatnie przemieszaj. Sałatkę przełóż na talerz. Uformuj kopczyk i posyp go kuleczkami granatu, ziarenkami sezamu oraz listkami mięty.