Reklama

Reklama

Marchewkowy kopczyk z cieciorką

Smacznie i pożywnie

Składniki - sałatka

  • 3 marchewki
  • 1/3 szkl. cieciorki
  • kuleczki z 1 połówki granatu
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • sok z 1/4 limonki
  • po 1 listku laurowym i zielu angielskim
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżka sezamu
  • listki mięty
  • cukier
  • sól

Składniki - sos

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • po 1 łyżeczce miodu i sosu sojowego

Sposób przygotowania

1. Sałatka: cieciorkę przepłucz pod bieżącą wodą i zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc. Odlej wodę i zalej wrzątkiem tak, by tylko zakrył cieciorkę. Listek laurowy, ziele i kolendrę ułóż na małym jałowym gaziku. Zawiąż go, robiąc paczuszkę. Włóż ją do garnka. Wsyp szczyptę soli i ugotuj cieciorkę do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź, usuń przyprawy, ostudź. 

2. Marchewki obierz i umyj. Zetrzyj grubo na tarce (długimi ruchami, by powstały dłuższe wiórki). Skrop je sokiem z limonki i wymieszaj ze szczyptą cukru (najlepiej brązowego) oraz soli. Połącz z cieciorką i szczypiorkiem. 

3. Zrób sos: przeciśnięty przez praskę czosnek utrzyj z solą. Dodaj miód i sos sojowy. Dolej oliwę (jeśli sos jest za gęsty, zmiksuj go z 1-2 łyżkami zimnej wody). 

4. Warzywa polej sosem przed samym podaniem, delikatnie przemieszaj. Sałatkę przełóż na talerz. Uformuj kopczyk i posyp go kuleczkami granatu, ziarenkami sezamu oraz listkami mięty. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje