Marchewkowy kopczyk z cieciorką
Smacznie i pożywnie
Sposób przygotowania
1. Sałatka: cieciorkę przepłucz pod bieżącą wodą i zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc. Odlej wodę i zalej wrzątkiem tak, by tylko zakrył cieciorkę. Listek laurowy, ziele i kolendrę ułóż na małym jałowym gaziku. Zawiąż go, robiąc paczuszkę. Włóż ją do garnka. Wsyp szczyptę soli i ugotuj cieciorkę do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź, usuń przyprawy, ostudź.
2. Marchewki obierz i umyj. Zetrzyj grubo na tarce (długimi ruchami, by powstały dłuższe wiórki). Skrop je sokiem z limonki i wymieszaj ze szczyptą cukru (najlepiej brązowego) oraz soli. Połącz z cieciorką i szczypiorkiem.
3. Zrób sos: przeciśnięty przez praskę czosnek utrzyj z solą. Dodaj miód i sos sojowy. Dolej oliwę (jeśli sos jest za gęsty, zmiksuj go z 1-2 łyżkami zimnej wody).
4. Warzywa polej sosem przed samym podaniem, delikatnie przemieszaj. Sałatkę przełóż na talerz. Uformuj kopczyk i posyp go kuleczkami granatu, ziarenkami sezamu oraz listkami mięty.