Marchwianka pachnąca curry
Ugotowana z dodatkiem ciecierzycy

Składniki
- 3–4 duże marchewki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek (wielkości włoskiego orzecha) imbiru
- 1 łyżka oleju
- 2–3 łyżeczki
- bulionu w proszku
- 1/2 szkl. śmietany 12 proc.
- sól, pieprz
- curry w proszku
- chipsy marchewkowe do dekoracji
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Cebulę, czosnek i imbir obierz, posiekaj. Marchewki obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć marchewkę, cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż 4 minuty. Potem warzywa zalej 1 litrem gorącej wody. Wsyp bulion. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut. 2. W tym czasie osącz ciecierzycę. Trochę zostaw do dekoracji. Resztę wrzuć do garnka z zupą. Ponownie zagotuj. Zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i curry. Rozlej do miseczek. Udekoruj chipsami i ciecierzycą.