Marchwianka pachnąca curry

Ugotowana z dodatkiem ciecierzycy

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 3–4 duże marchewki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek (wielkości włoskiego orzecha) imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 2–3 łyżeczki
  • bulionu w proszku
  • 1/2 szkl. śmietany 12 proc.
  • sól, pieprz
  • curry w proszku
  • chipsy marchewkowe do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Cebulę, czosnek i imbir obierz, posiekaj. Marchewki obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć marchewkę, cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż 4 minuty. Potem warzywa zalej 1 litrem gorącej wody. Wsyp bulion. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut. 

2. W tym czasie osącz ciecierzycę. Trochę zostaw do dekoracji. Resztę wrzuć do garnka z zupą. Ponownie zagotuj. Zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i curry. Rozlej do miseczek. Udekoruj chipsami i ciecierzycą. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje