Marchwianka z imbirem
Lekka, aromatyczna zupa
Sposób przygotowania
Por oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Podsmażw garnku na rozgrzanym oleju. Wyjmij. Odłóż na bok.Cebulę, czosnek oraz imbir obierz, drobno posiekaj.Marchewki obierz, opłucz, pokrój na kawałki.Na tłuszcz ze smażenia pora wrzuć marchewkę, cebulę,czosnek oraz imbir. Smaż razem 5 minut. Potemwarzywa zalej 4 szklankami wody. Wsyp bulion. Doprowadźdo wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotujpod przykryciem 20 minut.Miękkie warzywa zmiksuj razem z wywarem. Zupęprzypraw solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do kokilek.Na wierzchu każdej porcji rozłóż podsmażone plasterkipor i zrób kleks ze śmietany (ew. jogurtu).