Reklama

Reklama

Marchwianka z imbirem

Lekka, aromatyczna zupa

Czas przyrządzenia: ok. 35 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1/2 pora (tylko biała część)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 4 dag)
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżeczki bulionu w proszku
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • albo jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Por oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Podsmażw garnku na rozgrzanym oleju. Wyjmij. Odłóż na bok.Cebulę, czosnek oraz imbir obierz, drobno posiekaj.Marchewki obierz, opłucz, pokrój na kawałki.Na tłuszcz ze smażenia pora wrzuć marchewkę, cebulę,czosnek oraz imbir. Smaż razem 5 minut. Potemwarzywa zalej 4 szklankami wody. Wsyp bulion. Doprowadźdo wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotujpod przykryciem 20 minut.Miękkie warzywa zmiksuj razem z wywarem. Zupęprzypraw solą, pieprzem i cukrem. Rozlej do kokilek.Na wierzchu każdej porcji rozłóż podsmażone plasterkipor i zrób kleks ze śmietany (ew. jogurtu).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje