Reklama

Reklama

Marchwianka z pesto

Pełnowartościowa zupa, która syci i smakuje

Składniki

  • 5–7 (ok. 80 dag) marchewek
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki bulionu w proszku
  • 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
  • 4 łyżeczki pesto ze słoika
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Marchewki  i ziemniak obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej z dodatkiem masła. Wrzucić marchewki, ziemniak oraz cebulę i czosnek. Smaż razem przez 5 minut, ciągle mieszając. Potem warzywa zalej 4 szklankami gorącej wody. Wsyp bulion. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Miękkie warzywa zmiksuj wraz z wywarem na gładko. Wymieszaj ze śmietaną. Ponownie zagotuj. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rozlej do kokilek. Na wierzchu każdej porcji zrób kleks  z sosu pesto. Podawaj np. z paluszkami grissini. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje