Marchwianka z pesto
Pełnowartościowa zupa, która syci i smakuje

Składniki
- 5–7 (ok. 80 dag) marchewek
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki bulionu w proszku
- 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
- 4 łyżeczki pesto ze słoika
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Marchewki i ziemniak obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej z dodatkiem masła. Wrzucić marchewki, ziemniak oraz cebulę i czosnek. Smaż razem przez 5 minut, ciągle mieszając. Potem warzywa zalej 4 szklankami gorącej wody. Wsyp bulion. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Miękkie warzywa zmiksuj wraz z wywarem na gładko. Wymieszaj ze śmietaną. Ponownie zagotuj. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rozlej do kokilek. Na wierzchu każdej porcji zrób kleks z sosu pesto. Podawaj np. z paluszkami grissini.