Marchwianka z pesto
Pełnowartościowa zupa, która syci i smakuje
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Marchewki i ziemniak obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej z dodatkiem masła. Wrzucić marchewki, ziemniak oraz cebulę i czosnek. Smaż razem przez 5 minut, ciągle mieszając. Potem warzywa zalej 4 szklankami gorącej wody. Wsyp bulion. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Miękkie warzywa zmiksuj wraz z wywarem na gładko. Wymieszaj ze śmietaną. Ponownie zagotuj. Zupę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rozlej do kokilek. Na wierzchu każdej porcji zrób kleks z sosu pesto. Podawaj np. z paluszkami grissini.