Marmurek malinowo-brzoskwiniowy

Dojrzałe w słońcu owoce, leciutka jak chmurka słodka masa i delikatne ciasto… Takie trio to pokusa nie do odparcia dla małych i dużych łasuchów.

Ciasto z brzoskiwiniami
Ciasto z brzoskiwiniami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, wsypując 1/4 szkl. cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem. Przemieszaj z mąką ziemniaczaną. Domieszaj do masy jajecznej. Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz je 25 minut w temp. 200 ºC. Wystudź. Rozetnij. 

2. Maliny opłucz, osusz. Ok. 1/3 malin zmiksuj z sokiem cytrynowym i 4 łyżkami cukru. Brzoskwinie umyj, ponacinaj skórkę u nasady. Owoce włóż na chwilę do wrzątku. Wyjmij, obierz, rozetnij, usuń pestki,  miąższ pokrój na cząstki. 

3. Namocz 5 łyżeczek żelatyny, rozpuść ją, podgrzewając. Jogurt utrzyj z twarogiem, 2/3 szkl. śmietany, 1 cukrem waniliowym i połową pozostałego cukru. Do kremu domieszaj żelatynę. Rozdziel go. Do jednej połowy wrzuć 2/3 całych malin. 

4. Biszkoptowe blaty przełóż kremem z malinami.  Wierzch posmaruj resztą kremu. Pozostałą żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj ją z musem malinowym. Wylej go na wierzch ciasta. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ułóż resztę malin i cząstki brzoskwiń. Schładzaj  4 godziny. Resztę śmietany ubij z ostatnim cukrem waniliowym. Posmaruj nią bok tortu.

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas