Marmurek malinowo-brzoskwiniowy
Dojrzałe w słońcu owoce, leciutka jak chmurka słodka masa i delikatne ciasto… Takie trio to pokusa nie do odparcia dla małych i dużych łasuchów.
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, wsypując 1/4 szkl. cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem. Przemieszaj z mąką ziemniaczaną. Domieszaj do masy jajecznej. Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz je 25 minut w temp. 200 ºC. Wystudź. Rozetnij.
2. Maliny opłucz, osusz. Ok. 1/3 malin zmiksuj z sokiem cytrynowym i 4 łyżkami cukru. Brzoskwinie umyj, ponacinaj skórkę u nasady. Owoce włóż na chwilę do wrzątku. Wyjmij, obierz, rozetnij, usuń pestki, miąższ pokrój na cząstki.
3. Namocz 5 łyżeczek żelatyny, rozpuść ją, podgrzewając. Jogurt utrzyj z twarogiem, 2/3 szkl. śmietany, 1 cukrem waniliowym i połową pozostałego cukru. Do kremu domieszaj żelatynę. Rozdziel go. Do jednej połowy wrzuć 2/3 całych malin.
4. Biszkoptowe blaty przełóż kremem z malinami. Wierzch posmaruj resztą kremu. Pozostałą żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj ją z musem malinowym. Wylej go na wierzch ciasta. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ułóż resztę malin i cząstki brzoskwiń. Schładzaj 4 godziny. Resztę śmietany ubij z ostatnim cukrem waniliowym. Posmaruj nią bok tortu.