Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić?

Sezon na grilla w pełni, czas więc na wybór odpowiedniego mięsa i dodatków. Często wybieraną potrawą na ruszt jest karkówka. Ma wyśmienity smak, który uzupełnia marynata. Wydobywa z mięsa aromat i jest pysznym uzupełnieniem dania. Jak zrobić marynatę do karkówki? Poniżej podpowiadamy.

Karkówka jest mięsem idealnym na grilla i dobrze smakuje przyrządzona w marynacie
Karkówka jest mięsem idealnym na grilla i dobrze smakuje przyrządzona w marynacie123RF/PICSEL

Co to jest marynata?

Marynata nadaje mięsu smak oraz podkreśla jego aromat. Jest to dodatek, który zapobiega utracie mięsnego soku i twardnieniu karkówki. Po przygotowaniu powinna znaleźć się na noc w lodówce, ponieważ nada to wyrazistszego smaku potrawie. Karkówka ma dość suchą i twardą strukturę, dlatego zrób marynatę dzień przed planowanym grillem.

Jaka marynata do karkówki?

Do karkówki pasuje wiele rodzajów marynaty, m.in. piwna, gdyż świetnie komponuje się z mięsem, szczególnie grillowanym. Inna opcja to miodowo-czosnkowa zaprawa, ponieważ miód jest bardzo zdrowy, a czosnek aromatyczny. Najlepiej wykorzystaj obie opcje, gdyż każdy z gości i domowników ma swoje preferencje smakowe.

Marynata miodowo-czosnkowa do karkówki

Miodowo-czosnkowa marynata do karkówki nie zajmie ci wiele czasu, a smak potrawy będzie zniewalający. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g karkówki w plastrach,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego naczynia dodaj rozdrobniony czosnek, miód, sól, pieprz, paprykę oraz oliwę.
  2. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i włóż karkówkę do marynaty.
  3. Naczynie owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc. Rano mięso w marynacie będzie gotowe do wrzucenia na ruszt.

Piwna marynata do mięsa

Marynata nadaje mięsu wyrazisty smak i aromat
Marynata nadaje mięsu wyrazisty smak i aromat123RF/PICSEL

Do wykonania piwnej marynaty do karkówki, będziesz potrzebować kilku składników:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  •  sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój cebulę w plasterki i wrzuć ją do dużej miski.
  2. Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Przełóż kawałki mięsa do marynaty, miskę owiń folią i włóż na noc do lodówki. Gotowe!

Z czym jeszcze można podawać karkówkę?

Karkówka będzie wybornie smakować z przypieczonymi ziemniakami lub szaszłykami z warzyw. Osoby, które nie przepadają za ziemniakami, mogą zjeść karkówkę z grillowanym chlebem. Do grillowanego mięsa możesz zaserwować swoim gościom również kapustę kiszoną lub ogórki.

Jak grillować bakłażana?Interia Kulinaria

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas