Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić?

Karkówka jest mięsem idealnym na grilla i dobrze smakuje przyrządzona w marynacie
Karkówka jest mięsem idealnym na grilla i dobrze smakuje przyrządzona w marynacie123RF/PICSEL

Co to jest marynata?

Jaka marynata do karkówki?

Marynata miodowo-czosnkowa do karkówki

  • 500 g karkówki w plastrach,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki.
  1. Do dużego naczynia dodaj rozdrobniony czosnek, miód, sól, pieprz, paprykę oraz oliwę.
  2. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i włóż karkówkę do marynaty.
  3. Naczynie owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc. Rano mięso w marynacie będzie gotowe do wrzucenia na ruszt.

Piwna marynata do mięsa

Marynata nadaje mięsu wyrazisty smak i aromat
Marynata nadaje mięsu wyrazisty smak i aromat123RF/PICSEL
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  •  sól,
  • pieprz.
  1. Obierz i pokrój cebulę w plasterki i wrzuć ją do dużej miski.
  2. Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Przełóż kawałki mięsa do marynaty, miskę owiń folią i włóż na noc do lodówki. Gotowe!

Z czym jeszcze można podawać karkówkę?

Jak grillować bakłażana?Interia KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?