Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić?
Sezon na grilla w pełni, czas więc na wybór odpowiedniego mięsa i dodatków. Często wybieraną potrawą na ruszt jest karkówka. Ma wyśmienity smak, który uzupełnia marynata. Wydobywa z mięsa aromat i jest pysznym uzupełnieniem dania. Jak zrobić marynatę do karkówki? Poniżej podpowiadamy.
Spis treści:
Co to jest marynata?
Marynata nadaje mięsu smak oraz podkreśla jego aromat. Jest to dodatek, który zapobiega utracie mięsnego soku i twardnieniu karkówki. Po przygotowaniu powinna znaleźć się na noc w lodówce, ponieważ nada to wyrazistszego smaku potrawie. Karkówka ma dość suchą i twardą strukturę, dlatego zrób marynatę dzień przed planowanym grillem.
Jaka marynata do karkówki?
Do karkówki pasuje wiele rodzajów marynaty, m.in. piwna, gdyż świetnie komponuje się z mięsem, szczególnie grillowanym. Inna opcja to miodowo-czosnkowa zaprawa, ponieważ miód jest bardzo zdrowy, a czosnek aromatyczny. Najlepiej wykorzystaj obie opcje, gdyż każdy z gości i domowników ma swoje preferencje smakowe.
Marynata miodowo-czosnkowa do karkówki
Miodowo-czosnkowa marynata do karkówki nie zajmie ci wiele czasu, a smak potrawy będzie zniewalający. Oto potrzebne składniki:
- 500 g karkówki w plastrach,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki.
Sposób przygotowania:
- Do dużego naczynia dodaj rozdrobniony czosnek, miód, sól, pieprz, paprykę oraz oliwę.
- Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i włóż karkówkę do marynaty.
- Naczynie owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc. Rano mięso w marynacie będzie gotowe do wrzucenia na ruszt.
Polecamy: Kiełbasa na grilla: Jaką wybrać?
Piwna marynata do mięsa
Do wykonania piwnej marynaty do karkówki, będziesz potrzebować kilku składników:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 szklanka jasnego piwa,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój cebulę w plasterki i wrzuć ją do dużej miski.
- Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie wymieszaj składniki.
- Przełóż kawałki mięsa do marynaty, miskę owiń folią i włóż na noc do lodówki. Gotowe!
Z czym jeszcze można podawać karkówkę?
Karkówka będzie wybornie smakować z przypieczonymi ziemniakami lub szaszłykami z warzyw. Osoby, które nie przepadają za ziemniakami, mogą zjeść karkówkę z grillowanym chlebem. Do grillowanego mięsa możesz zaserwować swoim gościom również kapustę kiszoną lub ogórki.
Zobacz też: