Marynata do wieprzowiny
W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól.
Składniki:
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki majeranku
- 2 goździki
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki musztardy sarepskiej.
Sposób przygotowania:
W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól. Dodaj majeranek i czosnek i utłucz na miazgę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Porcje mięsa natrzyj marynatą na 3 godziny przed wrzuceniem na ruszt.
Przepis przygotował szef kuchni, Adam Chrząstowski