Marynaty na cztery sposoby

Wybierz swój ulubiony!

Marynata świetnie podkreśli smak mięsa i warzyw
Marynata świetnie podkreśli smak mięsa i warzyw 123RF/PICSEL

Najlepsza do drobiu

4 gałązki kolendry opłucz, oderwij listki i drobno je posiekaj. 2 papryczki chili oczyść z pestek, strączki opłucz, osusz, drobniutko pokrój. 1 łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu grubo utłucz w moździerzu. Przygotowane składniki wymieszaj z 5 łyżkami oleju i 1 łyżką mielonej słodkiej papryki.

Idealna do wołowiny

1 łyżkę czerwonego pieprzu grubo utłucz w moździerzu. 2 listki laurowe drobniutko pokrusz, wymieszaj z pieprzem. Do tego dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę pasty sambal oelek oraz 2 łyżki płynnego miodu. Dolej łyżkę oleju sezamowego i 2 łyżki oliwy. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso ze wszystkich stron.

Dobra do wieprzowiny

1 małą czerwoną paprykę rozetnij, oczyść z pestek, strączek opłucz, pokrój w kosteczkę. Opłucz i osusz 1/4 pęczka mięty oraz 1/2 pęczka oregano. Oderwij listki od gałązek. Zioła drobno posiekaj. Wymieszaj je z 100 ml oliwy oraz kosteczkami papryki. Marynatę przypraw 2 łyżkami słodkiej papryki w proszku.

Znakomita do warzyw

2 łyżki ziarenek sezamu zrumień na suchej patelni. Wyciśnij sok z 1 cytryny. Opłucz 2 gałązki melisy cytrynowej, oderwij listki od gałązek i drobno je posiekaj. 1 łyżeczkę kminku grubo utłucz w moździerzu. Przygotowane składniki wymieszaj z 4 łyżkami oliwy oraz 2 łyżkami miodu.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas