Reklama

Reklama

Marynowana papryka na zimę

Bogactwo witaminy C, A i E, potasu, wapnia i żelaza. Papryka to prawdziwa skarbnica cennych składników. Jej smak możemy zachować przygotowując przetwory na zimę.

Papryka, oprócz olejków eterycznych, nadających jej charakterystyczny smak i aromat, jest także źródłem flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większą zawartość barwników, w tym cennego likopenu. Mówiąc o papryce, nie sposób nie wspomnieć o kapsaicynie, która nadaje jej ostrość.

Reklama

Paprykę marynowaną w słoiku przygotujemy z następujących składników: 3 kg papryki, 8 szklanek wody, szklanka 10-proc. octu spirytusowego (ostra - to 1,25 szklanki), 2 łyżki soli, 4-5 łyżek cukru, po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika, po 2 liście laurowe do każdego słoika, po łyżce oleju do każdego słoika, po około 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika. Można również dodać 1-2 ząbki czosnku do każdego słoika.

Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na cząstki, najlepiej na ósemki. Słoik i pokrywki wyparzamy wrzątkiem.

W garnku gotujemy wodę i ocet, dodajemy do niej cukier i sól. Przyprawy, w odpowiednich ilościach wsypujemy do słoików. W osobnym garnku gotujemy paprykę. Nie powinno to trwać dłużej niż 3-4 minuty, papryka powinna pozostać lekko twarda. Układamy paprykę w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju.

Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zamknęły. Tak przygotowanej marynowanej papryki nie potrzeba już pasteryzować.

Jeśli mamy sporo dojrzałej papryki, możemy też przyrządzić domowy paprykowy sos. Do przygotowania sosu paprykowego potrzebujemy: 3 kg papryki czerwonej, 6 papryczek pepperoni, 3 słoiczków dobrego przecieru pomidorowego, pół kg cukru, 3 łyżek soli , szklanki oleju, szklanki octu, główki czosnku, 6 ziarenek ziela angielskiego, 6 liści laurowych.

Paprykę, pozbawioną gniazd nasiennych, mielimy w maszynce i gotujemy przez około 15 minut. Następnie, do zagotowanej papryki dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem czosnku. Gotujemy sos przez jeszcze 10 minut. Na końcu dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Gorący sos przekładamy do słoiczków. Na wierzch każdego słoiczka wlewamy łyżkę-dwie oleju. Tak przygotowanego sosu nie trzeba pasteryzować, wystarczy, że gorące słoiki, po zakręceniu odwrócimy do góry dnem i pozostawimy do wystygnięcia.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje