Marynowane buraczki
Smaczna przekąska, pasuje do mięs i pasztetów.
Składniki:
- 2 kg czerwonych buraczków
- sól
- 15 dag cebulek perłowych
- 1/2 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. białego octu winnego
- 5 listków laurowych
- 1 cytryna
Przygotowanie:
1. Buraczki wyszoruj, gotuj w łupinkach 20 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, potem obierz z łupinek. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulki przelej na sitku wrzącą wodą, obierz z łupinek.
2. Cukier wymieszaj w garnku z 750 ml wody. Dolej ocet, zagotuj, zmniejsz płomień, gotuj dalej przez 5 minut. Dołóż listki laurowe. Zalewę posól do smaku. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, potnij w cienkie plasterki.
3. Słoiki umyj, wyparz. Nałóż do nich buraczki, cebulki oraz plasterki cytryny. Zalej gorącą zalewą. Szczelnie zakręć. Pasteryzuj 30 minut. Słoiczki z gotowymi buraczkami wyjmij, postaw na ściereczce do góry dnem. Pozostaw tak, aż wystygną. Przenieś w ciemne i chłodne miejsce.