Marynowane kąski wołowe
Sezon grillowania.

Składniki dla 4 osób:
- 1 kawałek imbiru (około 4 cm), - 1 pęczek kolendry, - 150 ml sosu sojowego, - 750 g steków wołowych (np. z polędwicy), - 1 czerwona cebula, - 250 g białej rzodkwi, - 1 cała cytryna, - 2 czerwona papryczka chili, - 1 opakowanie gotowej mieszanki do ciasta na pizzę (na 125 ml wody), - czarny pieprz, - mąka do podsypywania, - patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Imbir obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Trochę kolendry odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Sos sojowy wymieszać z imbirem i kolendrą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Kawałki mięsa skropić połową sosu sojowego i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Obraną rzodkiew zetrzeć na drobnej tarce. Cytrynę umyć i obrać ze skórki. Chili pokroić w krążki. Wszystko zmieszać z pozostałym sosem sojowym. Mieszankę ciasta na pizzę wsypać do miski i dodać 125 ml letniej wody. Do robota kuchennego założyć końcówki do ciasta i wyrobić na gładko. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm, a następnie pokroić na paski o szerokości 1 cm. Na cztery patyczki do szaszłyków nawijać po dwa paski ciasta, docisnąć. Opiekać na grillu ok. 15 minut. Kawałki mięsa osączyć. Grillować 6-8 minut. Wykładać na talerze, przyprawiać pieprzem pozostałym sosem sojowym. Udekorować kolendrą. Podawać z ciastem na patyczkach. Czas przygotowania 45 minut Jedna porcja zawiera 2260 kJ/540 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!