Marynowane steki ze schabu
Suche mięso, w dodatku twarde jak podeszwa? Na pewno znacie ten problem. Wypróbuj naszą marynatę, a schab będzie wprost rozpływał się w ustach.
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce musztardę (np. miodową, francuską lub rosyjską) z keczupem. Dodaj kolorowy grubo utłuczony pieprz, sos Worcester, koniak, szczyptę soli i łyżkę oleju. Wymieszaj składniki.
2. Kotlety umyj, osusz. Natrzyj z obydwu stron przygotowaną marynatą. Odstaw na 2 godziny. Ułóż na kratce do grilla. Opiekaj w piekarniku z funkcją grilla po ok. 10 minut z każdej strony.
3. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i smaż na jasnozłoty kolor. Posyp sporą szczyptą cukru, smaż dalej na złoty kolor. Oprósz solą oraz pieprzem. Podawaj na stół z gorącymi stekami i ulubioną sałatką.