Reklama

Reklama

Marynowane steki ze schabu

Suche mięso, w dodatku twarde jak podeszwa? Na pewno znacie ten problem. Wypróbuj naszą marynatę, a schab będzie wprost rozpływał się w ustach.

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • po 1 łyżce musztardy, keczupu, sosu Worcester i kolorowego pieprzu
  • olej
  • 50 ml koniaku lub wódki
  • 4 kotlety ze schabu
  • 2 duże cebule
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w misce musztardę (np. miodową, francuską lub rosyjską) z keczupem. Dodaj kolorowy grubo utłuczony pieprz, sos Worcester, koniak, szczyptę soli i łyżkę oleju. Wymieszaj składniki.

Reklama

2. Kotlety umyj, osusz. Natrzyj z obydwu stron przygotowaną marynatą. Odstaw na 2 godziny. Ułóż na kratce do grilla. Opiekaj w piekarniku z funkcją grilla po ok. 10 minut z każdej strony.

3. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i smaż na jasnozłoty kolor. Posyp sporą szczyptą cukru, smaż dalej na złoty kolor. Oprósz solą oraz pieprzem. Podawaj na stół z gorącymi stekami i ulubioną sałatką.

Dowiedz się więcej na temat: schab | steki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje