Marynujesz mięso w ten sposób? To ogromny błąd. Zwróć uwagę na ten szczegół

Marynowanie mięsa to doskonały sposób na poprawę smaku i tekstury potraw. Odpowiednio dobrana marynata nie tylko podkreśla walory mięsa, ale również wpływa na jego soczystość i kruchość. Kluczowe jest jednak przestrzeganie kilku podstawowych zasad, dzięki którym unikniemy błędów, mogących prowadzić nie tylko do popsucia smaku, ale i zatruć pokarmowych.

Marynowanie mięsa jest bardzo proste, jednak musimy pamiętać o kluczowych zasadach
Marynowanie mięsa jest bardzo proste, jednak musimy pamiętać o kluczowych zasadach 123RF/PICSEL

Dlaczego warto marynować mięso? Ten prosty krok wzbogaci jego smak

Marynowanie mięsa to proces, który znacząco poprawia jego smak, teksturę i soczystość. Dzięki niemu mięso staje się bardziej aromatyczne, a użycie kwaśnych składników, takich jak ocet, sok z cytryny czy jogurt, pomaga zmiękczyć włókna mięsa, co sprawia, że po obróbce termicznej jest delikatniejsze.

Marynowanie pozwala również na lepsze przenikanie przypraw i ziół, przez co wzbogaca smak potrawy. Co więcej, odpowiednia marynata może zapobiegać wysuszeniu mięsa podczas grillowania czy pieczenia, co jest szczególnie istotne w przypadku chudszych kawałków, takich jak pierś z kurczaka.

Wielu z nas popełnia ten błąd. Może prowadzić do zatrucia

Kluczową kwestią, na którą powinniśmy zwrócić uwagę podczas marynowania mięs, jest czas. Ma to ogromne znaczenie nie tylko dla smaku, ale i bezpieczeństwa przygotowywanego mięsa.

Zbyt długie marynowanie mięsa prowadzi do zdominowania jego naturalnego smaku przyprawami. Jednak to nie największy problem. Pozostawienie mięsa na długi czas w marynacie może być niebezpieczne, gdy marynujemy je w temperaturze pokojowej. Według zaleceń Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), surowe mięso może być pozostawione poza lodówką nie dłużej niż dwie godziny. Przekroczenie tego czasu sprzyja rozwojowi bakterii, co może prowadzić do zatrucia. W przypadku przechowywania mięsa w lodówce czas ten wydłuża się do 24 godzin.

Warto jednak pamiętać, że dłuższe marynowanie - szczególnie powyżej 48 godzin - może negatywnie wpłynąć na teksturę mięsa, sprawiając, że stanie się zbyt miękkie i zacznie się rozpadać. Takie mięso straci też swoją jędrność i stanie się gumowate.

Mięso należy marynować w lodówce
Mięso należy marynować w lodówce123RF/PICSEL

Zobacz również: Tym dodatkiem zrujnujesz smak grzybów. Wystarczy nawet szczypta

Jakie przyprawy dodać do marynaty?

W marynatach do mięs najczęściej wykorzystuje się olej, miód oraz kwaśny składnik np. cytrynę lub ocet. Do takiej bazy możemy dodać najróżniejsze przyprawy w tym czosnek czy też rozmaite zioła.

Oto, jakie przyprawy warto dodać do marynaty:

  • tymianek,
  • czosnek,
  • majeranek,
  • słodką paprykę,
  • rozmaryn,
  • kumin,
  • estragon,
  • ostrą paprykę,
  • kolendrę. 
„Zdrowie na widelcu”: Marynaty do wołowinyPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas