Masło czy margaryna: Prawda, o której nie mówi się głośno

Produkty na bazie masła, wprowadzone do obrotu, zwykle poddawane są różnym rodzajom obróbki i nigdy nie powinno się ich określać jako w pełni zdrowe. Można również usłyszeć, że margaryny są o wiele zdrowsze od masła. Oczywiście jest to nieprawda. Czasami trudno jest odróżnić, który rodzaj masła lub margaryny jest tym właściwym, ponieważ są one do siebie podobne.

article cover
©123RF/PICSEL

Margaryna miała być alternatywą dla masła

©123RF/PICSEL

Margaryna jest produktem procesu naukowego, który zawiera tłuszcze trans, które są bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia. Margaryna miała być jedynie alternatywą dla masła i zaczęto ją produkować na początku dwudziestego wieku. Następnie uznano, że dodawanie wodoru do oleju roślinnego tworzy produkt o większej zdolności rozsmarowywania.

Pierwsi producenci margaryn nie byli świadomi szkodliwości tłuszczów trans, ale w ostatnich czasach eksperci odkryli, że tłuszcze trans mają w organizmie zróżnicowane działanie - różne również od tłuszczów nasyconych i nienasyconych, które są niezbędne dla organizmu, aby mógł funkcjonować poprawnie. Tłuszcze takie jak omega-3 i omega-6 są niezbędne dla funkcjonowania mózgu.

Zła reputacja masła

©123RF/PICSEL

Witaminy A, D i E są rozpuszczalne w tłuszczach; dzięki nim mogą przemieszczać się po organizmie. Tłuszcze trans działają w inny sposób i posiadają odmienną strukturę cząsteczkową. Według badań naukowych energia pobrana z tłuszczów trans o wartości 2%, zwiększa o 23% ryzyko choroby wieńcowej. W 1950 roku masło zyskało złą reputację ze względu na wysoki poziom cholesterolu i jego powiązaniem z chorobami serca.

Masło: Fakty i mity

©123RF/PICSEL

Kolejne wyniki badań pokazały, że jednak nie jest to prawdą, a ludziom wmówiono, że dieta o wysokiej zawartości tłuszczu jest związana z chorobami serca. Obecnie wiadomo, że ten rodzaj tłuszczu znajduje się w prostych węglowodanach; jak chleb i cukier, który jest rzeczywistym odpowiedzialnym, jeśli chodzi o choroby sercowo-naczyniowe.

Z drugiej strony, wykazano też, że nieco wyższy poziom cholesterolu prowadzi do dłuższego życia. Dlatego warto pomyśleć dwa razy, zanim następnym razem staniesz przed wyborem masła lub margaryny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas