Matcha – nowy kulinarny hit

Była już zielona herbata, była yerba mate, ale teraz czas na matchę – ta japońska herbata ma duże szanse, by stać się nowym kulinarnym hitem. W Internecie już robi furorę.

Matcha
Matcha123RF/PICSEL

Matcha najpierw została doceniona przez miłośników zdrowego odżywiania. Fani eko jedzenia zwracali uwagę na jej prozdrowotne właściwości (zwiększa odporność na infekcje oraz stresy), a także na wysoką zawartość wit. C i antyoksydantów.

Sałatka capreseInteria Kulinaria

Nie trzeba było długo czekać, aby docenili ja również kucharze, cukiernicy i amatorzy kulinarnych nowinek. Okazuje się, że matcha, mająca postać drobniutkiego, zielonego proszku, doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów. Co prawda nie zmienia radykalnie ich smaku (choć wzbogaca je o lekko herbacianą nutę), ale nadaje deserom niezwykły, zielony kolor.

Jak zwykle pierwsi modę podchwycili użytkownicy Instagrama, którzy publikują w sieci zdjęcia swoich kulinarnych eksperymentów. Na portalu społecznościowym można znaleźć m.in. matcha latte, lody z matchą, ciasto, a nawet chleb. Jeśli wam się spodobają, śmiało możecie spróbować przygotować w domu podobne zielone cuda. Wystarczy, że do tradycyjnych przepisów dodacie łyżkę matchy (do kupienia w internecie lub sklepach z żywnością ekologiczną).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas