Mazowiecka szynka w pszennym chlebie
Staropolskie danie wraca dziś do łask. Nic dziwnego: Wystarczy ukroić kromkę chleba i kanapka gotowa!
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz, rozetrzyj z 1 łyżeczką soli. Mięso natrzyj czosnkiem. Posyp pieprzem ziołowym i czarnym. Następnie szynkę owiń folią spożywczą i włóż na 5-6 godzin do lodówki.
2. Mąkę przesiej z 1 łyżeczką soli do miski. W środku zrób wgłębienie. Wkrusz drożdże. Posyp je cukrem. Dolej 1 szkl. ciepłej wody. Przemieszaj i oprósz zaczyn mąką z brzegów zagłębienia. Odstaw na 20 minut.
3. Gdy rozczyn wyrośnie, połącz go z resztą mąki w misce. Wyrób, dodając kolejno jajko, resztę wody i olej. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je jeszcze raz i rozwałkuj.
4. Mięso dokładnie owiń ciastem, odetnij wystające brzegi. Z odkrojonych kawałków ciasta zrób dekoracje i ułóż ja na wierzchu pieczeni. Mięso w cieście przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 st.