Reklama

Reklama

Mazowiecka szynka w pszennym chlebie

Staropolskie danie wraca dziś do łask. Nic dziwnego: Wystarczy ukroić kromkę chleba i kanapka gotowa!

Czas przyrządzenia: 30 min + marynowanie mięsa i wyrastanie ciasta
Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg szynki wieprzowej (bez skóry i kości)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ziołowy i czarny
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 1 i 1/3 szkl. letniej wody
  • 2 dag drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz, rozetrzyj z 1 łyżeczką soli. Mięso natrzyj czosnkiem. Posyp pieprzem ziołowym i czarnym. Następnie szynkę owiń folią spożywczą i włóż na 5-6 godzin do lodówki.

Reklama

2. Mąkę przesiej z 1 łyżeczką soli do miski. W środku zrób wgłębienie. Wkrusz drożdże. Posyp je cukrem. Dolej 1 szkl. ciepłej wody. Przemieszaj i oprósz zaczyn mąką z brzegów zagłębienia. Odstaw na 20 minut.

3. Gdy rozczyn wyrośnie, połącz go z resztą mąki w misce. Wyrób, dodając kolejno jajko, resztę wody i olej. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je jeszcze raz i rozwałkuj.

4. Mięso dokładnie owiń ciastem, odetnij wystające brzegi. Z odkrojonych kawałków ciasta zrób  dekoracje i ułóż ja na wierzchu pieczeni. Mięso w cieście przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: szynka | chleb

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje