Mazurek bajaderkowy z migdałami

To ciasto można przygotować w wersji tradycyjnej i odchudzonej.

Mazurek
Mazurek123RF/PICSEL

Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miseczki. Dodaj cukier, cukier waniliowy, masło oraz jajka. Zagnieć ciasto, oderwij 1/3. Cienko je rozwałkuj. Placek ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w 180ºC. Odłóż do wystudzenia. Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubszy placek. Piecz go ok. 40 minut w 180ºC.

Zimne mleko wymieszaj z rumem, kakao oraz marmoladą. Grubszy placek studź 10 minut, potem jeszcze ciepły połam na kawałki. Wymieszaj je z migdałami i orzechami (ew. trochę orzechów i migdałów zostaw do dekoracji). Dolej mleko z marmoladą, rumem i kakao. Wymieszaj.

Masę od razu rozsmaruj na spodzie. Odstaw na 12 godzin. Przed podaniem oblej polewą czekoladową i udekoruj według uznania.

Wersja odchudzona

Masę do mazurka zrób na bazie jogurtu: namocz 6-7 łyżeczek żelatyny, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Wymieszaj 4 szkl. jogurtu z 4 łyżkami stewii i 4 łyżkami kakao. Połącz z żelatyną. Tężejąca masę rozsmaruj na kruchym spodzie. Odstaw na noc do lodówki.

Przepis na mazurka z kajmakiemInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas