Mazurek bajaderkowy z migdałami
To ciasto można przygotować w wersji tradycyjnej i odchudzonej.

Składniki
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 3 jajka
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 proszek do pieczenia
- 7 łyżek marmolady
- 200 ml mleka
- 2–3 łyżki kakao
- 4–5 łyżek rumu
- po 10 dag migdałów i orzechów laskowych
- 1 op. polewy czekoladowej
Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miseczki. Dodaj cukier, cukier waniliowy, masło oraz jajka. Zagnieć ciasto, oderwij 1/3. Cienko je rozwałkuj. Placek ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w 180ºC. Odłóż do wystudzenia. Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubszy placek. Piecz go ok. 40 minut w 180ºC.
Zimne mleko wymieszaj z rumem, kakao oraz marmoladą. Grubszy placek studź 10 minut, potem jeszcze ciepły połam na kawałki. Wymieszaj je z migdałami i orzechami (ew. trochę orzechów i migdałów zostaw do dekoracji). Dolej mleko z marmoladą, rumem i kakao. Wymieszaj.
Masę od razu rozsmaruj na spodzie. Odstaw na 12 godzin. Przed podaniem oblej polewą czekoladową i udekoruj według uznania.
Wersja odchudzona
Masę do mazurka zrób na bazie jogurtu: namocz 6-7 łyżeczek żelatyny, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Wymieszaj 4 szkl. jogurtu z 4 łyżkami stewii i 4 łyżkami kakao. Połącz z żelatyną. Tężejąca masę rozsmaruj na kruchym spodzie. Odstaw na noc do lodówki.