Składniki: - 35 dag masła, - 12 dag cukru pudru, - 12 dag migdałów, - skórka otarta z cytryny, - 35 dag mąki, - 4 gotowane żółtka, 1 jajko Do dekoracji: - dowolne owoce, konfitura, - 3 łyżeczki żelatyny, - 1 szklanka soku jabłkowego lub winogronowego,- łyżka cukru Przygotowanie: 1. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno posiekać. 2. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder, migdały, skórkę z cytryny i mąkę. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do reszty składników wraz z surowym żółtkiem i szczyptą soli. Energicznie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. 3. Po schłodzeniu od ciasta odciąć 1/3 porcji. Resztę rozwałkować na placek o grubości 2 cm, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Odciętą porcję rozwałkować na paski długości i szerokości brzegów blachy. Wylepić nimi brzegi formy. Mazurek posmarować roztrzepanym białkiem i piec w temp. 180 st. C na złoty kolor . 4. Spód mazurka posmarować podgrzaną i przetartą konfiturą. Na niej ułożyć dowolne owoce. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach soku jabłkowego lub winogronowego. Odstawić do spęcznienia. Resztę soku zagotować z cukrem, rozpuścić w nim żelatynę. Kiedy galaretka zacznie tężeć, posmarować nią owoce. Odstawić do zastygnięcia. Czas przygotowania: 80 minut 1 porcja: 270 kcal